Monday, September 5, 2011

Kedai gambar guna latar belakang gereja, salibKOTA BHARU - Sebuah keluarga terkejut apabila dua gambar kenangan Aidilfitri yang dirakamkan dan dicuci di sebuah premis di kawasan Ketereh dekat sini, diletakkan latar belakang sebuah gereja dan lambang salib.

Seorang pembantu arkitek yang dikenali sebagai Azman berkata, dia menyedari lambang salib dan juga suasana sebuah gereja terdapat pada gambar tersebut selepas melihat imej berkenaan dengan teliti ketika berada di kedai itu.

Azman berkata, selepas memerhatikan gambar itu dia berang melihat tanda salib dan patung yang menggambarkan penganut agama Kristian jelas kelihatan.

Menurutnya, dua gambar tersebut didakwa dicuci di sebuah kedai di Ketereh pada Selasa lalu dan diambil semalam selepas membuat bayaran deposit sebanyak RM20.

”Apabila saya melihat gambar tersebut, saya cuba mendapatkan penjelasan daripada pemilik kedai terbabit, yang berusia lingkungan 40-an, tapi malangnya alasan yang diberikan ianya tidak disengajakan dan dia tidak mengetahuinya.

”Saya juga menjelaskan bahawa orang Islam tidak boleh meletakkan tanda tersebut dan saya juga mempersoalkan sepatutnya dia mengetahui sensitiviti tersebut memandangkan media melaporkan pelbagai hebahan berhubung sebuah gereja baru-baru ini,” katanya ketika ditemui Sinar Harian, semalam.

Azman, 25, mendakwa wanita itu membuat tawaran supaya menukar latar belakang pada gambar itu, namun dia enggan kerana ini seolah-olah mahu mempersendakan agama Islam.

Katanya, dalam masa sama dia juga sempat melihat beberapa keping gambar yang siap dicuci dan juga kelihatan mempunyai tanda sama seperti pada gambar mereka.

”Saya percaya masih ada banyak gambar yang dipercayai mempunyai imej tersebut dan pelanggan tidak menyedarinya.

”Pada mulanya saya ingin membakar gambar tersebut tetapi ia satu tindakan yang tidak tepat dan sepatutnya ia didedahkan untuk pengetahuan umum,” katanya.

Azman meminta supaya pihak berkaitan khususnya Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHEAIK) membuat pemantauan segera berhubung perkara tersebut kerana dikhuatiri boleh memudaratkan selain menimbulkan kekeliruan dalam kalangan Umat Islam di negeri ini.

No comments:

Post a Comment