Friday, May 23, 2014

Mengawan hanya 72 jam setahun


FU WAN dan Feng Yi hanya akan dilepaskan untuk bersama selama tiga hari dalam setahun.


KUALA LUMPUR – Pasangan beruang panda gergasi, Fu Wa (jantan) dan Feng Yi (betina) yang ditempatkan di Zoo Negara, Hulu Klang di sini sebaik tiba dari China kelmarin hanya akan disatukan selama 72 jam dalam tempoh setahun bagi proses mengawan.
Timbalan Presiden Zoo Negara, Rosly Ahmat Lana berkata, panda betina hanya mempunyai waktu subur tiga hari dalam setahun dan tempoh itu ditentukan melalui ujian hormon.
Menurutnya, selain daripada tempoh tiga hari itu, pasangan panda tersebut akan tinggal di kandang yang berasingan bagi mengelakkan berlakunya pergaduhan.
Katanya, memang menjadi tabiat panda tidak hidup secara berpasangan kerana akan bergaduh kecuali pada waktu-waktu tertentu iaitu untuk mengawan.
“Walaupun kedua-duanya diletakkan secara berasingan, namun kami akan memantau paras hormon pasangan panda ini dan apabila sampai masanya ia akan dilepaskan untuk mengawan.
“Malah kami yakin Feng Yi (panda betina) cukup subur untuk beranak di Malaysia walaupun hanya dapat bersama kira-kira 72 jam dalam setahun,” katanya ketika ditemui di sini semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0523&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz32UQ3y100 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment