Friday, August 26, 2011

Penjara dan denda kerana cederakan arkitekKUALA LUMPUR — Seorang penganggur hari ini dihukum penjara dua bulan dan denda RM5,000 atau penjara lima bulan sekiranya gagal membayar denda itu oleh Mahkamah Sesyen di sini kerana mencederakan seorang arkitek tahun lepas.
Hakim Rozilah Salleh menjatuhkan hukuman itu terhadap T.Saravaen, 31, selepas dia mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
Rozilah menolak permohonan tertuduh supaya diberikan hukuman berbentuk bon berkelakuan baik.
"Mahkamah berpendapat hukuman bon berkelakuan baik tidak dapat diberikan dan mahkamah berpendapat hukuman penjara dan denda adalah setimpal supaya tertuduh dan orang awam memperolehi pengajaran supaya tidak terlibat dengan jenayah seperti ini,” katanya.
Saravaen didakwa dengan sengaja menyebabkan cedera dengan menikam leher Mohammad Effendi Salleh, 42, yang bertugas di Jabatan Kerja Raya (JKR), menggunakan pemutar skru di Jalan Dutamas 1 pada 6.10 petang, 17 Feb, 2010.
Saravaen didakwa mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua seksaan.
Saravean menjelaskan denda tersebut. — Bernama 

No comments:

Post a Comment