• Muhammad Arif (dua, kanan) menyerahkan memorandum kepada Muhamad Munir.Muhammad Arif (dua, kanan) menyerahkan memorandum kepada Muhamad Munir.

SHAH ALAM – Gabungan Ikhtisas Dan Usahawan Bumiputera Anak Selangor (GIBS) melahirkan kebimbangan sekiranya jawatan Menteri Besar Selangor baharu yang mungkin diberikan kepada anak bukan kelahiran negeri itu.

Yang Dipertua GIBS, Dr Muhammad Arif Mohd Hashim berkata, jawatan menteri besar harus diberikan kepada individu dalam kalangan anak jati negeri Selangor.

"GIBS sudah menyerahkan memorandum kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkaitan pelantikan jawatan Menteri Besar Selangor yang menjadi rebutan sejak akhir-akhir ini.

"Kami berharap memorandum tersebut disampaikan kepada baginda Sultan bagi memastikan segala perancangan dan pembangunan negeri ini dari aspek fizikal, rohani dan pembangunan dilaksanakan dengan penuh integriti, serta tidak mendahului kepentingan sesiapa," katanya.

Bagaimanapun, GIBS tidak akan menentang keputusan pelantikan menteri besar yang dibuat Sultan Selangor.

“Kami sudah sedia maklum bahawa pelantikan jawatan menteri besar merupakan kuasa budi bicara Tuanku, seperti diperuntukkan dalam Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959.

"Kami akan terus menyokong pelantikan menteri besar yang mendapat perkenan Tuanku,” jelasnya.

Penyerahan dilakukan di Istana Bukit Kayangan, di sini dan diterima Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Muhamad Munir Bani, Selasa lalu.