• MH17

KUALA LUMPUR - Jenazah 20 daripada 43 rakyat Malaysia yang menjadi mangsa dalam tragedi MH17 dijadual tiba di Malaysia esok, 37 hari selepas pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH17 ditembak jatuh di wilayah Donestk, timur Ukraine.
  
Berikut urutan masa berkaitan peristiwa menyayat hati itu, yang berlaku pada 17 Julai:
 
  
* 17 Julai (Hari pertama) - Pesawat Malaysia Airlines MH17 berlepas dari Amsterdam pada 12.15 tengah hari waktu Amsterdam (waktu Malaysia: 7.14 malam 17 Julai) dan dijadual tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada 6.10 pagi (waktu Malaysia) pada hari berikutnya.
 
  
* 18 Julai (Hari kedua) - MAS mengesahkan menerima pemberitahuan daripada ATC Ukraine bahawa ia hilang hubungan dengan Penerbangan MH17 pada 1415 (GMT) (waktu Malaysia: 10.15 malam 17 Julai) di lokasi 30km dari Tamak waypoint, lebih kurang 50km dari sempadan Rusia-Ukraine.
 
- Pihak berkuasa Ukraine percaya pesawat itu ditembak jatuh oleh pemberontak di zon perang.

- Malaysia menghantar penyiasat ke Ukraine.
 
- MAS menyatakan laluan itu diisytihar selamat oleh Badan Penerbangan Antarabangsa dan pesawatnya mempunyai rokod penyenggaraan sempurna.
     
- Pesawat berkenaan membawa rakyat Belanda (193, termasuk seorang yang memiliki kerakyatan Belanda/Amerika), Malaysia (43, termasuk 15 anak kapal), Australia (27), Indonesia (12), United Kingdom (10, termasuk seorang yang memiliki kerakyatan Amerika/Afrika Selatan), Belgium (empat), Jerman (empat), Filipina (tiga), Kanada (satu) dan New Zealand (satu).
 
* 19 Julai (Hari ketiga) - Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengadakan mesyuarat tergempar tentang krisis Ukraine dan Malaysia menuntut diadakan penyiasatan penuh, bebas dan telus.
 
- Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong berlepas ke Kiev untuk membantu memudahkan pasukan penyiasat memasuki tempat pesawat berkenaan terhempas.
  
- MAS mengeluarkan maklumat penuh tentang penumpang.

 
* 20 Julai (Hari keempat) - Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berlepas ke Ukraine untuk membantu urusan berkaitan kejadian itu.
 
- Penyiasat Malaysia tiba di tempat nahas di Torez.
 
  
* 21 Julai (Hari kelima) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berbincang dengan Alexander Borodai, yang menguasai wilayah berlakunya tragedi itu.
      
- Persetujuan dicapai tentang pengeluaran mayat mangsa, Malaysia menyimpan kotak hitam dan penyiasat antarabangsa diberi akses ke tempat nahas.
     

* 22 Julai (Hari keenam) - Kotak hitam MH17 diserhkan kepada pihak berkuasa Malaysia di Donetsk, Ukraine.
 
  
- Kereta api membawa 282 mayat mangsa berlepas dari Donetsk ke Kharkiv.

 
* 23 Julai (Hari ketujuh) - Sidang khas Parlimen Malaysia meluluskan usul mengutuk perbuatan menembak jatuh Penerbangan MH17.
  

- Pasukan penyiasat antarabangsa mengambil keputusan menyerahkan kotak hitam MH17 kepada Cawangan Siasatan Nahas Udara UK di Farnborough untuk dibuat analisis forensik.
 

* 24 Julai (Hari kelapan) - Kabinet Malaysia membatalkan majlis Rumah Terbuka Aidilfitri bagi menghormati mereka yang terkorban dalam tragedi MH17.
      
  
- Sukan Komanwel bermula di Glasgow, Scotland dan memberi penghormatan kepada mangsa tragedi MH17.
 
* 25 Julai (Hari kesembilan) - Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail mengambil keputusan untuk berlepas ke Amsterdam pada hari berikutnya bagi membantu siasatan tragedi MH17.
    
* 28 Julai (Hari ke-12) - Kumpulan terakhir 38 keranda berisi mayat mangsa tragedi MH17 tiba di Eindhoven, Belanda, menjadikan kesemuanya 227 keranda telah diserahkan.
 
* 29 Julai (Hari ke-13) - Malaysia mendapat persetujuan agar polis antarabangsa ditempatkan di kawasan nahas.

 
* 30 Julai (Hari ke-14) - Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia PBB berkata perbuatan menembak jatuh pesawat MH17 boleh dianggap sebagai jenayah perang.
     
- Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berlepas ke Kiev.
 
* 31 Julai (Hari ke-15) - Tujuh puluh mayat dikenal pasti melalui proses DVI (pengecaman mangsa bencana).
 
* 1 Ogos (Hari ke-16) - Najib tiba di Amsterdam.
 
- Malaysia, Belanda menyeru agar permusuhan di tempat berlaku nahas ditamatkan.
     
* 3 Ogos (Hari ke-18) - Enam puluh lapan anggota polis Malaysia berlepas ke Donetsk untuk membantu siasatan.
     
* 4 Ogos (Hari ke-19) - Pengumuman dibuat bahawa setiap anggota keluarga terdekat mangsa akan menerima bayaran pampasan US$50,000.
 

* 6 Ogos (Hari ke-21) - Usaha mencari mayat mangsa tragedi MH17 diteruskan di sekitar sebuah tasik di tempat nahas.
   
- Lima puluh peratus siasatan selesai.

* 12 Ogos (Hari ke-27) - Mayat 16 rakyat Malaysia dikenal pasti.
 
* 14 Ogos (Hari ke-29) - Mayat 24 rakyat Malaysia dikenal pasti.
 
- Kerajaan Malaysia mengisytiharkan 22 Ogos sebagai Hari Perkabungan Negara.
     
* 16 Ogos (Hari ke-31) - Upacara penuh keagamaan diadakan untuk mangsa bukan beragama Islam.
     
* 17 Ogos (Hari ke-32) - Mayat 26 rakyat Malaysia dikenal pasti.
    
* 19 Ogos (Hari ke-34) - Mayat 28 rakyat Malaysia dikenal pasti.
    
 * 21 Ogos (Hari ke-36) - Mayat 30 rakyat Malaysia dikenal pasti.  - Bernama