Wednesday, April 3, 2013

Ops Daulat masuk fasa ketiga
KANAK-KANAK melambaikan tangan kepada anggota tentera yang menggunakan kereta perisai berantai ACV Adnan untuk meronda di Kampung Tanjung Labian dan Tanjung Batu.


LAHAD DATU - Operasi Daulat yang dilancarkan sejak 5 Mac lalu ekoran pencerobohan puak pengganas Sulu di negeri ini kini telah memasuki fasa ketiga iaitu fasa penstabilan yang memberi tumpuan untuk membina semula keyakinan penduduk yang terjejas.
Panglima Angkatan Tentera, Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, fasa ketiga itu yang secara rasmi bermula sejak kelmarin adalah kesinambungan daripada dua fasa awal yang telah dilaksanakan sebelum ini.
Katanya, Operasi Daulat bermula dengan fasa serangan pada 5 Mac lalu sebelum memasuki fasa kedua yang merupakan fasa pembersihan dan penggeledahan.
"Dalam fasa ketiga ini, tumpuan utama kita adalah untuk membina semula keyakinan rakyat terutama kepada penduduk-penduduk yang menerima kesan daripada pencerobohan musuh," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.
Beliau menjelaskan, antara tindakan yang dilakukan dalam fasa penstabilan ini adalah penglibatan pasukan keselamatan dalam memudahkan pemindahan keluarga yang terjejas ke rumah masing-masing.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0403&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz2PN1GK2Ls 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment