Friday, August 13, 2010

Hati-hati promosi pinjaman sempena RamadanKUALA LUMPUR - Bagai ‘menangguk di air keruh’, koperasi dan syarikat pinj:aman wang berlesen dilihat semakin galak mempromosikan pinjaman peribadi mereka sempena Ramadan dan juga jualan mega sekarang. 

:Slogan seperti ‘Jangan ketinggalan, promosi pinjaman peribadi kami - Ramadan Special’ yang menawarkan kadar faedah rendah disebar menerusi pelbagai cara termasuk internet. 

Promosi serupa turut disertai sektor perbankan yang menggunakan sistem pesanan ringkas dan media massa untuk memberitahu pelanggan mengenai pinjaman kecil mereka. 

Bagi Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), isu itu bukan perkara baru, sebaliknya ramai yang ‘terpikat’ dan akhirnya terperangkap dengan hutang setiap kali musim perayaan. 

Presidennya, Omar Osman berkata, daripada apa yang mereka perhatikan, memang ramai penjawat awam terlibat dengan hutang, tambahan pula di musim perayaan kerana apabila ditolak segala hutang, wang gaji yang tinggal tidak sampai 40 peratus. 

Beliau juga tidak menolak kemungkinan ramai penjawat awam akan bertindak serupa tahun ini memandangkan Aidilfitri dijangka disambut pada 10 September, iaitu hampir dua minggu sebelum gaji yang seterusnya. 

“Kita bimbang apabila gaji bulan ini habis dibelanjakan untuk raya dan mereka tidak mampu menanggung perbelanjaan sepanjang September menyebabkan mereka berhutang, ambil wang pendahuluan dan sebagainya,” katanya. 

Justeru, beliau mencadangkan agar kerajaan mempertimbangkan pembayaran gaji pada September lebih awal bagi mengelakka:n masalah itu. 

:Sementara itu, Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Dr Maamor Osman berkata, perbelanjaan pada Ramadan seharusnya dibuat secara teliti dan berdisiplin. 

:“Ukur baju di badan sendiri. Adakan senarai keutamaan dan beli ikut keperluan. Dapatkan pandangan daripada pihak kedua seperti pasangan dan keluarga agar tidak menyesal di kemudian hari,” katanya. 

Beliau mencadangkan agar setiap pembayaran dibuat secara tunai agar aliran wang keluar dapat dilihat dan seterusnya menjadikan penjawat awam lebih ber:hati-hati ketika berbelanja. 

:Setiausaha Agung Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Muhammad Sha’ani Abdullah pula berkata, isu berhutang dapat dielakkan jika masyarakat dapat menghayati makna sebenar Ramadan iaitu mengingati nasib mereka yang tidak berkemampuan. 

“Tawaran pinjaman memang banyak, tapi kalau keadaan tidak mendesak dan kita tidak perlu wang itu, jangan ambil. 

“Hiasan dan perabot baru bukan benda penting. Jangan rasa rendah diri atau cemburu dengan jiran, fikir panjang sebelum buat keputusan dan jangan hidup berhutang,” katanya. - Bernama

No comments:

Post a Comment