Friday, August 13, 2010

Laporan perlindungan kanak-kanak dinilaiSANA'A - Yaman dan Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (Unicef) melancarkan penilaian laporan perlindungan terhadap kanak-kanak yang terlibat dalam konflik di wilayah utara negara itu. 

Tujuan laporan itu adalah untuk mengenal pasti risiko dan cabaran untuk memberi perlindungan kepada kanak-kanak mangsa pelarian, 

Laporan itu turut meliputi cadangan untuk melindungi kanak-kanak ini daripada keganasan seperti keganasan rumah tangga, penderaan seksual dan dieksploitasi oleh individu tidak bertanggungjawab. 

Menteri Perkhidmatan Sosial dan Buruh Yaman, Amat Elrazzaq Hummad menekankan kerjasama antara kerajaan Yaman, badan-badan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) diperlukan untuk meneliti cadangan yang dibentangkan dalam laporan itu. 

"Presiden bersama kerajaan Yaman sangat menyokong pembangunan perdamaian di Utara dan pembinaan semula usaha pemulihan kanak-kanak yang menderita semasa peperangan yang lalu," katanya

No comments:

Post a Comment