Sunday, August 28, 2011

SESAT - Five Percenter bukan Islam sejati - ianya adalah cabang serpihan AgamaSiapakah Five Percenters Dan Apakah Five Percenter
 
Mereka atau kumpulan ini bukan golongan yang menganuti Islam yang sebenarnya, Five Percenters adalah kumpulan serpihan yang berpecah dari Nation of Islam (NOI) pada tahun 1964 akibat dari Penafian dan Penolakan tentang Ketuhanan di bawah kepimpinan Clarence "Pudding" 13X. 

Nama Five Percenter ini berasal dari kepercayaan bahawa mereka adalah yang telah dipilih sebanyak Lima peratus daripada umat manusia yang hidup dalam Kejahilan, Hipokrik dan Tidak Jujur dan mereka Five Percenter hidup "dalam Islam yang Benar" dan dengan itu mereka telah dimanifestasikan sebagai 'Yang kudus" iaitu mereka lah orang orang kulit hitam penghuni sebenar didunia ini dan dipanggil Allah atau Tuhan.

Clarence Pudding 13X adalah bekas anak murid Malcom X pemimpin Kulit Hitam America diawal tahun 1960an, yang mana beliu telah keluar dan meninggal kan Masjid di kawasan mereka iaitu Harlem di Mahathan, New York akibat dari pandangan dan fahaman nya yang tidak setuju dengan sifat Ketuhanan yang disampaikan pada masa itu. Beliu lah yang bertanggungjawab terhadap penyebaran, mempopularkan dan reinterpreting "Lessons" atau ajaran Elijah Muhammad di kalangan generasi remaja tahun enam puluhan di kawasan metropolitan New York.


Penggikut atau penganut Five Percenter mempercayai dan mengajar bahawa...

1.Orang Kulit Hitam adalah penduduk asal planet bumi.
2.Orang Kulit Hitam adalah bapa dan ibu-ibu tamadun.
3.Pengetahuan Sains Matematik adalah kunci untuk memahami hubungan manusia dengan alam semesta.
4.Islam adalah cara hidup semula jadi dan bukan nya Agama.
5.Manusia harus dibentuk untuk membolehkan berdikari sebagai satu bangsa.
6.Masing-masing perlu mengajar mengikut pengetahuan mereka.
7.Orang Kulit Hitam adalah tuhan dan nama yang betul adalah ALLAH. Lengan, kaki, kaki, lengan, Ketua.
8.Anak-anak kita adalah hubungan untuk masa depan dan mereka perlu dipupuk, dihormati, disayangi, dilindungi dan dididik.
9.Hanya keluarga Orang Kulit Hitam yang bersatu dapat membangun negara.

Harlem - Mahathan, New York

Sejak 25 tahun kebelakangan ini, pengaruh Nation Five Percenter atau Negara Tuhan dan Bumi (seperti yang dikenali sekarang) berkembang dengan pesat nya dalam banyak lirik lagu dan dalam muzik Rap kontemporari, ianya menonjolkan rujukan secara langsung atau kiasan yang kuat tentang Five Percenter Ideologi. Superstar Rapper seperti Erykah Badu, Srand Nubian, Black Cream, Jay Z, Busta Rhymes dan ramai lagi yang tidak mendedahkan anutan dan kefahaman mereka.

No comments:

Post a Comment