Saturday, August 11, 2012

Taliban akan putuskan apakah Imran dapat lakukan aksi demonstrasi di Waziristan atau tidak
ISLAMABAD - Para pemimpin Taliban dikhabarkan akan mengadakan pertemuan untuk memutuskan apakah bintang kriket Pakistan yang beralih menjadi politikus akan dibenarkan untuk mengadakan perarakan yang dirancang di wilayah mereka untuk memprotes serangan drone AS, jurucakap Taliban mengatakan pada Khamis (9/8 / 2012).

Ahsanullah Ahsan mengatakan Taliban Pakistan mahal Imran Khan menjadi "kafir" kerana ia menggambarkan dirinya sebagai seorang liberal - sebuah istilah yang ditakrifkan Taliban dengan kurangnya keyakinan agama.

Meski demikian, Ahsanullah membantah ancaman yang dilaporkan sebelumnya oleh Associated Press bahawa kumpulan tersebut akan membunuh Khan jika ia mengadakan demonstrasi yang ia telah dirancang pada bulan September.

Dewan pimpinan Taliban Pakistan "akan memutuskan apa yang harus dilakukan seminggu sebelum kedatangannya dan akan mengumumkannya," kata Ahsan pada AP melalui e-mel.

"Yang pasti dan jelas bahawa kami tidak mempunyai simpati pada Imran Khan. Kami juga tidak perlu simpati, kerana ia sendiri mengaku sebagai seorang liberal, dan kami melihat kaum liberal sebagai kafir."

AP melaporkan pada Rabu (8/8) bahawa Taliban akan menyasarkan Khan dengan bom bunuh diri jika ia mengadakan perjalanannya, setelah wawancara dengan Ahsan di daerah terpencil dari kubu mereka di Waziristan Selatan.

Khan menggambarkan dirinya sebagai seorang liberal dalam wawancara pelbagai stesen televisyen, tetapi ia juga menegaskan bahawa ia adalah seorang Muslim.

Khan (59) adalah orang yang paling terkenal di Pakistan kerana ia memimpin pasukan kriket negaranya di Piala Dunia 1992. Dia pernah dikenali kerana gaya hidup playboy dan berkahwin dengan sosialita Inggeris, Jemima Khan, tapi mereka bercerai beberapa tahun lalu, dan ia telah menjadi jauh lebih konservatif dan agama.

Khan mendirikan Gerakan Pakistan untuk Keadilan sekitar 15 tahun lalu, tapi hanya mendapatkan momentum politik pada tahun lalu, menunggang gelombang penentangan terhadap serangan drone, perikatan pemerintah dengan AS, dan rasuah politik.

Sebagai sebahagian daripada kempen politiknya, Khan mengatakan dia bercadang untuk memimpin ribuan orang dalam perarakan ke Waziristan pada September untuk berdemonstrasi menentang serangan pesawat tanpa pemandu Amerika Syarikat.

Rahsia serangan pesawat CIA sangat tidak popular di Pakistan kerana ramai yang percaya hal itu adalah dalih AS untuk membunuh orang awam - tuduhan yang dibantah oleh AS sendiri.

No comments:

Post a Comment