Tuesday, August 24, 2010

Anne tidak janggal berpuasa tanpa WafiTiada bezanya 1 Ramadan yang bakal disambut umat Islam dalam tempoh beberapa hari lagi buat pelakon, Anne Ngasri. 

Anne kini kembali solo dan dia bukan lagi isteri kepada Abdul Wafi Hassan, 29, lelaki yang menjadi teman hidup sejak empat tahun lalu. 

Pengakhiran satu episod duka yang memaksa wanita muda ini menukar corak kehidupan secara total. Anne perlu bersikap lebih matang dan mengetepikan ego sendiri demi kepentingan darah daging. 

Ibu tunggal ini dilihat tabah dan aktif melayan dua anaknya iaitu Abdul Warits, 4, dan Abdul Wafri, 2, selain kandungan yang hidup di rahimnya sudah mencecah usia tujuh bulan. 

Malah Anne akui dia sudah biasa dengan ketiadaan Wafi kerana ketiadaan bekas suaminya pada tahun lalu kerana hanya pulang semasa Hari Raya pertama di mana Wafi menunaikan ibadah umrah di Tanah suci Mekah. 

“Semasa tahun lepas pun dia tidak bersama saya, jadi saya tidak lagi berasa kekok atau janggal untuk menyambut puasa dan hari raya tanpa dia,” kata Anne yang berusia 26 tahun ini. 

Tambah Anne lagi, tipu jika dia menyatakan tidak berasa sunyi namun dia harus tabah menghadapi kesemuanya demi anak-anak. 

Anne yang sedang sarat mengandungkan anak ketiganya berkata, dia menjalani ibadah puasa seperti biasa dan hanya menyambutnya secara sederhana. 

"Insya Allah, saya berdoa agar tidak ditimpa masalah untuk berpuasa dalam keadaan mengandung sebegini. Pandai-pandailah saya mengawal diri. Kalau rasa tak boleh tahan sangat, saya akan buka puasa lebih awal. 

"Lagi pun, ini bukan pengalaman pertama kerana saya pernah mengandungkan Warits dan Wafri pada bulan puasa. Perkara yang berlaku secara kebetulan tanpa rancangan,” katanya yang kadang-kala berbuka di rumah keluarganya di Jalan Ipoh. 

Malah pelakon filem Dunia Baru The Movie ini menyatakan dia lebih gemar memakan masakan yang masih panas ketika berbuka dan bukan dibeli di bazar-bazar Ramadan. 

“Bukan Anne tidak suka tetapi masakan yang panas lagi Anne suka dan rasanya pun sudah tentu sedap,” katanya lagi. 

Akui Anne dia akan berb uka puasa di rumah ibunya di Jalan Ipoh dan lebih gemar memakan masakan ibunya itu. 

Sementara itu, menyentuh mengenai persiapan raya Anne berkata, tahun ini dia tidak akan membeli baju raya dan hanya memakai baju sedia ada. 

Apabila ditanya mengenai persiapan rayanya untuk anak-anak, dia berkata masih belum membeli apa-apa lagi untuk mereka bagi menyambut lebaran yang bakal menjelang. 

“Anne belum membelikan lagi baju raya untuk mereka dan raya tahun ini Anne hanya menyambutnya secara sederhana asalkan ada keluarga Anne rasa sudah lengkap,” tambahnya lagi. 

Akui hubungannya dengan keluarga bekas suaminya masih lagi baik, malah Anne tidak menolak untuk beraya di rumah bekas keluarga mentuanya itu agar ikatan silaturahim yang terjalin tidak akan terputus. 

“Hubungan kami masih lagi baik dan saya akan pergi beraya ke rumahnya tetapi bukan di pagi raya kerana di pagi raya saya bersama keluarga,” ujarnya tenang. 

Anne yang beraya di Kuala Lumpur pada tahun ini menyatakan dia 

tidak menggilai kuih-muih di pagi raya walau bagaimanapun kuih bangkit dan tart nanas wajib ada di pagi raya. 

“Anne tidak berapa suka kuih-muih tetapi kalau kek dan asam memang kegemaran Anne, tetapi tart nanas dan bangkit wajib ada untuk hidangan di pagi raya,” tambahnya lagi.

No comments:

Post a Comment