Tuesday, August 24, 2010

Sambutan hangat laman web sosial khusus untuk umat Islam disambut hangat


PADANG 23 Ogos - Laman web sosial Indonesia yang dikhaskan untuk komuniti Islam, CMnet mendapat sambutan menggalakkan pengguna Internet sejak dilancarkan 6 Ogos lalu.
Agensi berita Antara melaporkan, CMnet yang diakses melalui www. cybermoslem.net adalah laman web sosial pertama bagi penganut Islam di Indonesia yang menggabungkan sistem facebook dan Twitter yang digabungkan dengan sistem edited- opensource.
"CMnet sekarang mempunyai 3,700 ahli bukan saja dari Indonesia malah daripada beberapa negara lain seperti Amerika Syarikat, Malaysia, Hong Kong, Mesir, Kuwait dan beberapa negara Eropah yang lain," menurut pengasas CMnet, Dolla Indra, 25, di sini hari ini.
Tambahnya, laman web sosial tersebut telah dilawat sebanyak 5,894,954 kali.
Menurut Dolla, selain dari perkembangan positif tersebut, laman sosial ini turut menjadi sasaran 5,000 penggodam, malah pernah digodam sehingga tidak boleh diakses selama beberapa jam.
Dalam pada itu, Dolla berkata, pihaknya akan menambah baik sistem CMnet bagi memastikan laman itu lebih kuat dan stabil bagi mengelakkan ia diceroboh penggodam.
Dolla berharap agar pihak kerajaan akan menyokong dalam usahanya membangunkan CMnetsebagai aplikasi berasaskan laman web di Indonesia. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment